Välkommen till denna blogg. På denna blogg fokuserar vi på djur av alla slag (fåglar just nu). Flera inlägg per vecka. Kom med när vi tittar mer på denna fantastiska värld av dessa ofta, fyrbenta varelser.

onsdag 22 april 2015

Border Collie

Border Collie

Canis lupus familiaris eller Canis lupus domesticus, tidigare även Canis familiaris



Border collie är en vallhund och kommer ursprungligen från Storbritannien, från gränsområdet mellan Englands och Skottland. Border collie är en av världens trettio populäraste hundraser och den anses vara världens smartaste hund.

Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den har varit en arbetshund. Rasen är troligen världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till bruksegenskaperna. På senare år har en officiell rasstandard utformats och rasen bedöms numera också på utställning.

På grund av border collies vallinstinkt passar rasen inte att hålla enbart som sällskapshund, eftersom den behöver mycket motion och psykisk stimulans. Border collien är en lättlärd, lekfull och energetisk hund som vill och behöver arbeta för att trivas. En understimulerad border collie kan bli stressad och utveckla destruktiva beteenden, som till exempel överdriven fixering vid att valla. Det betyder att hunden kan försöka valla nästan allt som rör sig, inklusive människor.

Border collien är en rätt frisk hund. Sjukdomar och defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.

Precis som alla andra hundar borde border collien få mat som innehåller kött. Som med andra hundar är det ganska lätt att se om hunden mår dåligt eller inte trivs. Den kan bli stressad, mindre lekfull, nedstämd eller till och med aggressiv när den inte mår så bra.

Eftersom rasen oftast brukar ha lång päls är det viktigt att borsta dem. Det är också viktigt att ta hand om deras klor, speciellt när dom spenderar mycket tid ute. Border collien har ett stort motionsbehov så långa promenader är essentiella. Man kan ha en border collie som ensamhund, dock kan det vara en bra idé att skaffa den en kompis på grund av att de blir lätt uttråkade. Border collie-hundar vill ha någonting att göra så det kan vara bra att till exempel träna agility med dem. Agility är en hundport där hunden skall springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och som vid tävlingar skall genomföras i tid.

En av de olika lagar och bestämmelser som gäller för hållandet av hund är tillsynslagen. Den föreskriver att hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Hundar ska vara id-märkta och Jordbruksverket för ett centralt register över landets hundägare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar