Välkommen till denna blogg. På denna blogg fokuserar vi på djur av alla slag (fåglar just nu). Flera inlägg per vecka. Kom med när vi tittar mer på denna fantastiska värld av dessa ofta, fyrbenta varelser.

onsdag 27 maj 2015

Fjording

Fjording

Vetenskapligt namn: Equus Ferus.
Mankhöjd: 135 - 154 cm. 

Fjordingen har sitt ursprung från Norge. Där kallades den även för Vestlandshest. Rasen har hittats så långt tillbaka i tiden som på vikingatiden.  
Numera finns den över hela Skandinavien. Fjordingen räknas som en av de mest populära hästraserna, även en av de vanligaste raserna i Sverige.
 
Fjordingen har avlats fram bland annat för ridning, körning och jordbruksarbete. Den tävlar framgångsrikt i hoppning, dressyr och körning och är väldigt allroundbetonad. Den passar utmärkt till distansritt, där de tävlar upp till 16 mil. 

Fjordhästen har den ursprungliga viltfärgen som kallas black. Tillsammans med den blacka färgen förekommer så kallade primitiva tecken. Dessa är bland annat ett mörkt mittparti i pannlugg, man och svans, mörk rand längs ryggen (ål), ibland även mörka tvärränder på underarmar, knän och hasar (zebratecken) och mörka tvärränder över manken (grepp). Vita tecken som tillexempel stjärn kan förekomma men är inte önskvärda.  

Fjordingens styrka och uthållighet är en tillgång vid turridning. Den har oftast ett väldigt bra temperament och passar med barn. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar