Välkommen till denna blogg. På denna blogg fokuserar vi på djur av alla slag (fåglar just nu). Flera inlägg per vecka. Kom med när vi tittar mer på denna fantastiska värld av dessa ofta, fyrbenta varelser.

onsdag 26 november 2014

Undulat

Melopsittacus undulatus är en minipapegoja av fågelsläktet. Den är ENDA arten i australiska släktet. Den är social. Den uppträder i mindre flockar. Den kan även uppträda i STORA flockar. Den är en vanlig burfågel. Denna undulat är en lite fågel och kan bli mellan 15-22 cm stor. Mittpennorna är mycket långa. Stjärten är graderad. Färgkombinationerna är framavlade av människan. Det verkar vara svårt att skilja på om det är hane eller hona men det finns ett enkelt sett. Vaxhuden avgör om det är man eller kvinna alldeles ovanför näbben. Hos hane blå eller lillarosa och för hona biege. Undulaten kommer från (som ett sällskapsdjur) av naturforskaren John Gould som han hade med sig en resa från Australien. Det var från 1840. 1847 kläcktes det första Undulaterna av fransman i Frankrike. Under 1870-talet kläcktes det första färgmutationerna. Det blev en gul undulat. Originalfärgen var ljusgrön. Undulaterna kan blir vanligtvis 5-7 år. Det finns raritet bland undulater där vissa kan bli upp till 15. Men det är mycket ovanligt.         

Tecken på välmående och tecken som kan tyda på ohälsa eller vantrivsel. En undulat tål temperaturer som behagliga för människan. Man ska inte bara ge den torra frön och vatten under en lång tid. I Australien under regnsäsongen lever Undulaterna i överflöd. Under den tiden äter dem spirade groddar (frön), omoget frö och mängder av blad och grönt. Det är mycket svårt, om inte omöjligt, för oss människor att efterlikna deras naturliga förutsättningar. Kolla spillningen kanske låter konstigt med det är viktigt att göra det. Då kan man hålla reda på en fågels hälsa. Lägg dit tidningspapper eller liknande material. Då kan man se lätt på spillningen. ytan ska vara slät.    

Hur får de utlopp för sina naturliga behov i fångenskap? Undulaten behöver snäckskal för matsmältning. Sittpinnen ska vara olika tjock så att fötterna får en jämn belastning. Ge din fågel leksaker för då får fåglen något att göra. Det finns aktiveringsleksaker som man kan gömma nötterna i.  
Sjukdomar och hälsoproblem och hur de kan förebyggas. Symtom på sjukdomar är missfärgade, tuggade fjädrar. Pluggar i näsborrarna, rodnad eller förlust av fjädrar runt ögonen och onormal spillning.   
Vilket foder behöver arten (typ av föda, näringsinnehåll mm)? Ha pellets och fröer redo. Ha två separata skålar så att du kan lägga undan skalen. En vattenskål rekommenderas, senare kan du uppgradera till en automat. Färska frukter och grönt är också något att tänka på. Kanske också möjligen ett fruktspett. Hirskolvar kan du också ha fastklämd i buren.      
Hygien och smittskydd (vad ska man tänka på när det gäller hygien? Kan arten bära på smittsamma sjukdomar?) Byt vatten dagligen och vatten/matskålen ska diskas. Regelbundet ska du lägga till vitaminer i dess kost. Näbben och klorna växer hela tiden. Har leksaker redo så att den kan slipa dem på. Om klorna för långa ska du klippa till dem med en specialtång. 
Lagar och andra bestämmelser: Någonting man måste tänka på när man har en undulat(någon fågel) är att även om den är en fågel kan den smitta människor. Dessa tips kan hjälpa dig: Desinficera burarna ordentligt, t.ex. med virkon-s. Isolera och inled behandling på nya fåglar som visar tecken på sjukdom. Se till att små barn, äldre, gravida och sjuka som inte kommer i kontakt med fåglar som behandlas för papegojsjuka.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar