Välkommen till denna blogg. På denna blogg fokuserar vi på djur av alla slag (fåglar just nu). Flera inlägg per vecka. Kom med när vi tittar mer på denna fantastiska värld av dessa ofta, fyrbenta varelser.

onsdag 29 april 2015

Samojedhund

Samojedhund 

Vetenskapligt namn: Canis Lupus. 
Ålder: 12 - 14 år. 
Mankhöjd: Hane: 54-60 cm, Hona: 50-56 cm. 
Vikt: Hane: 20-32,5 kg, Hona: 17-25 kg. 



Samojedhunden har sitt ursprung från Ryssland. Till Finland kom de första samojedhundarna under början av 1890-talet och därefter kom de till Sverige. Rasen är en drag- och slädhund. Den transporterar last och människor, ofta i polarområden. Den har även används till renvallning och som vakthund. 

Rasens behov är att få rejält med motion och helst att få dra, att få möjligheten att leva ett socialt liv och ofta få vistas utomhus. 

Samojedhunden är dragintresserad, något viltintresserad, vallningsbeteende kan märkas, vänlig, pigg, alert, självsäker, lugn, vaktbenägen och har nära till skall. 

Vid inlärning bör man börja träna hunden tidigt, vara konsekvent, rättvis och kom ihåg att belöna hunden rejält. 

Pälsen är tjock, tät med kort, tät underull. Den är varmpälsad. Kom ihåg att borsta hunden regelbundet! 

Samojedhunden är en urhundstyp och har därmed mycket gemensamt med vargen, bland annat pälskonstruktionen och flock gemenskapen, som är viktig för den tillgivna samojedhunden. Ofta är hunden glad och lätt i lynnet mot främlingar. 

Passar definitivt inte som band- eller hundgårdshund, detta är en social hund.

Husse ALT. Matte bör vara mycket intresserad av aktiviteter utomhus och helst även av draghundssport. Man får inte vara väderkänslig. 



Schäfer

Schäfer

Vetenskapligt namn: Canis Lupus. 
Ålder: 9 - 13 år.
Mankhöjd: Hane: 60-65 cm, Hona: 55-60 cm.
Vikt: Hane: 30-40 kg, Hona: 22-32 kg. 

Tysk schäferhund, i dagligt tal schäfer, härstammar från Tyskland. Schäfern är den mest vanliga hundrasen i nästan alla världens länder. Rasen är vanligast som brukshund och sällskapshund, och ingår i gruppen vallhundar eftersom att den användes vanligtvis till vall för flera år sen. Dock kan man även använda rasen till vallning idag också.  

Schäferns behov är att få ordentligt med motion, mental stimulans och att få tillgång till att leva ett socialt liv.

Rasen är mycket vallningsintresserad, lojal, vaksam, alert, arbetsvillig, arbetssökande, modig och trofast.

Rekommenderas dock inte som valet av förstagångs hund. 

Vid inlärning bör man träna med mjuka metoder och varierande program, miljöträna från tidig ålder. Använd aldrig håra tag, de leder till minskad kontakt och hukande gång och rörelse = ingen glad hund.
Mycket positiva belöningar och rättvisa ger bra lydnad.

Tänk på att borsta schäfern regelbundet.

Schäfern är en utmärkt vallhund med vallarens perfekta kontaktsökande sinne, viket gjort schäfern till världens mest allroundhund.
Den används även som polishund, vakthund, min-sökare, brukshund m.m. Hunden behöver en fast hand utan hårdhet samt mycket mental och fysisk stimulans. Schäfern har dock en förmåga att mogna ganska sent.

Husse ALT. Matte bör vara en kunnig hundmänniska som är mycket aktiv med sin hund, eller en fårägare som vill prova en ''äkta gammal'' vallhund.



onsdag 22 april 2015

Border Collie

Border Collie

Canis lupus familiaris eller Canis lupus domesticus, tidigare även Canis familiaris



Border collie är en vallhund och kommer ursprungligen från Storbritannien, från gränsområdet mellan Englands och Skottland. Border collie är en av världens trettio populäraste hundraser och den anses vara världens smartaste hund.

Border collie har sedan århundraden funnits i gränstrakterna mellan England och Skottland, där den har varit en arbetshund. Rasen är troligen världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Fram till de senaste decennierna har rasen avlats enbart med hänsyn till bruksegenskaperna. På senare år har en officiell rasstandard utformats och rasen bedöms numera också på utställning.

På grund av border collies vallinstinkt passar rasen inte att hålla enbart som sällskapshund, eftersom den behöver mycket motion och psykisk stimulans. Border collien är en lättlärd, lekfull och energetisk hund som vill och behöver arbeta för att trivas. En understimulerad border collie kan bli stressad och utveckla destruktiva beteenden, som till exempel överdriven fixering vid att valla. Det betyder att hunden kan försöka valla nästan allt som rör sig, inklusive människor.

Border collien är en rätt frisk hund. Sjukdomar och defekter som ändå förekommer är höftledsdysplasi (HD), CEA (ögonsjukdom), diabetes hos medelålders eller äldre tikar, osteochondros (bogskador) samt epilepsi.

Precis som alla andra hundar borde border collien få mat som innehåller kött. Som med andra hundar är det ganska lätt att se om hunden mår dåligt eller inte trivs. Den kan bli stressad, mindre lekfull, nedstämd eller till och med aggressiv när den inte mår så bra.

Eftersom rasen oftast brukar ha lång päls är det viktigt att borsta dem. Det är också viktigt att ta hand om deras klor, speciellt när dom spenderar mycket tid ute. Border collien har ett stort motionsbehov så långa promenader är essentiella. Man kan ha en border collie som ensamhund, dock kan det vara en bra idé att skaffa den en kompis på grund av att de blir lätt uttråkade. Border collie-hundar vill ha någonting att göra så det kan vara bra att till exempel träna agility med dem. Agility är en hundport där hunden skall springa en hinderbana och forcera hindren i rätt följd och på rätt sätt och som vid tävlingar skall genomföras i tid.

En av de olika lagar och bestämmelser som gäller för hållandet av hund är tillsynslagen. Den föreskriver att hundar ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. Hundar ska vara id-märkta och Jordbruksverket för ett centralt register över landets hundägare.

onsdag 15 april 2015

welsh springer spaniel

Welsh springer spaniel eller canis lupus är en hundras som är en stötande hund (småviltsjakt) som kommer från Welsh från Storbritannien men som nu är vanligare som en sällskapshund.
När den rasen blev erkänd blev den snabbt homogen. Den blev erkänd 1902 och den rasen kom från en typ av vita och röda hundar som var vanliga i Wales.
Den kom till Sverige på 1960-talet och har inte så snabbt etablerat som en fin hund ras. Ungefär 350 welshare registeras varje år.
Denna ras är mycket sund och när det kommer till sjukdomar är det inte så farligt att ha en welshare.
Den gillar också att vara i centrum och är mångsidig. Den är vänlig mot naturen, lekfulla och är utmärkta familjehundar. Den behöver mycket motion och uppgifter att utföra.
Welsharen behöver mycket omsorg i pälsen och beroende på pälsväxten kan man göra första klippningen efter 6-8 månader beroende på pälsväxt och kvalitet. Det är viktigt att du inte börjar med att klippa pälsen första gången ensam så se till att du ber en expert om hjälp. Redan efter första veckan är det bäst att du vänjer den med att den ligger på ett bord. Så träna den ett ex antal gånger så att hunden bemästrar konsten.
Det finns många som ifrågasätter varför man ska trimma pälsen. Det är så vackert med hundens päls så jag kommer inte göra det.
Visst, kanske hundens päls är vacker med vad är snitsen med att ha sjuk hund. Anledningen till att man ska klippa pälsen är för att hunden ska hålla sig frisk.
En valp på åtta månader måste äta 4 gånger om dagen enligt den här tidsramen: 07:00, 12:00, 17:00 och 22:00. En welshare äter 1/12 dl mat om dagen. Fodret måste ligga i vatten några timmar så att det får svälla upp. Äter inte din hund upp, oroa dig inte. Släng maten och servera ny till nästa tid.    
Lämnas den ensam kommer den att börja skälla.

Rottweiler

Rottweiler

Vetenskapligt namn: Canis Lupus.
Ålder: 8 - 12 år. 
Mankhöjd: Hane: 61-68 cm, Hona: 56-63 cm. 
Vikt: Hane: ca 50 kg, Hona: ca 42 kg. 

Rottweilern härstammar från Tyskland och är en av de äldsta raserna. Rasen uppföddes av slaktarna enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Den utvecklades med tiden till vakt- och boskapshund. Den kunde även användas som draghund. 

Rottweilern behöver få regelbunden motion, även ett socialt liv och arbetsuppgifter som mentalt  stimulerar den. 
Den är en utmärkt vakthund, lojal, lugn, arbetsvillig, orädd.
Dock är rottweilern ingen hund för förstagångsägare. 

Pälsen är tjock och grov med tät underull. Tänk på att den bör borstas regelbundet. 

Rottweilern gillar i allmänhet barn. Den är en mycket arbetsglad och godmodig hund. Dock kan den bli otrevlig i fel händer. Man måste vara konsekvent. 
För att man som ägare ska klara av denna hund bör man vara hundkunnig och bruksintresserad. 

Det kan förekomma sjukdomar av olika slag. T.ex. höftledsdysplasi, och armbågsledsdysplasi. Det kan även förekomma ögonsjukdomar, oftast väljer många uppfödare därför att ögonlysa sina hundar.


onsdag 1 april 2015

Cornish Rex

Cornish Rex

Felis Catus


Kattrasen Cornish rex kom till genom en mutation som kommer ursprungligen från kattungar födda på 1950-talet i Cornwall. En av kattungarna, en hane som hette Kalibunker, hade en kort, lockigt och väldigt mjukt päls. Kalibunkers ägare parade honom med hans mamma och de fick två kattungar med krulligt päls. Hanen fick heta Poldhu och fick sedan en kattunge som var en hona och fick namnet Lamorna Cove. Lamorna Cove togs till Amerika och parades med en Siames, vilket gjorde att rasen fick långa svansar och störa öron.

Cornish rex-katter brukar anses som kattvärldens hundar på grund av deras beteende och personlighet. En Cornish rex är livlig, intelligent och nyfiken. Den är även väldigt social. Cornish rex passar bra för familjer med barn och andra husdjur, eftersom de har en jättevänligt temperament. De gillar sällskap och brukar behålla sin lekfulla personlighet även när de är äldre. Därför kan det vara bra att se till att de har en annan katt som de kan leka med, annars kan de bli uttråkade. Det är viktigt att se till att katten trivs i sin miljö, att den till exempel har en egen liggplats, möjlighet att klösa och ställen att gömma sig på.

Rasen passar bäst som innekatt eftersom den älskar värme och vill helst hålla sig hos sin ägare. Den finns även risk att det händer vissa olyckor; den kan till exempel göra sig illa, eller så kan någon bli lockad av deras ovanligt utseende och bestämma sig för att stjäla dem.

Det sägs ibland att Cornish rex är en allergivänlig kattras och att alla allergiker tål dessa katter. Det är dock bara en del av allergiker som gör det. Därför bör man först tillbringa lite tid med katten för att se hur man reagerar.

Precis som falbkatten, som troligtvis är alla tamkatters anfader, tycker Cornish rex om värme. Falbkatten brukar dock vilja vara ensam medan Cornish rex älskar sällskap. Cornish rex är även väldigt aktiva och de behöver stimulans för att få utlopp för sina naturliga behov. Några bra exempel kan vara leksaker och en annan katt de kan leka med. Cornish rex-katten älskar människor så det är viktigt att tillbringa mycket tid med dem.

Precis som andra katter behöver en Cornish rex få i sig tillräcklig, allsidig och välbalanserad näring. Det är viktigt att komma ihåg att katten inte mår bra om den väger för mycket eller är för mager. En Cornish rex passar bäst som en innekatt och som alla innekatter ska den ha fri tillgång till dricksvatten.

Precis som andra rexraser, är Cornishen känslig för sövningen innan operationen, och veterinären borde vara försiktigt när man sover katten.

Eftersom rasen alltid beskrivs som väldigt lekfull och aktiv borde det oftast vara rätt lätt att märka att katten är sjuk eller inte trivs. En sjuk katt brukar inte visa att den mår dåligt men däremot kan man se att den blir mindre aktiv. Då är det bäst att låta veterinären undersöka det ifall det blir något allvarlig.

Perserkatt

Perser (katt)

Vetenskapligt namn: Felis catus 

  • Perserkatter är ganska lugna av sig. De är väldigt snälla och har ett hyfsat jämnt temperament. Men de är samtidigt väldigt sällskapliga och keliga. 
  • Perser är en av våra äldsta kattraser. Man importera perser till Europa från Iran redan på 1600-talat. 
  • Perserkatterna kallade länge för Angora, men 1955 skedde ett namnbyte. 
  • Dagens perser härstammar från England och framförallt USA. 
  • Perser finns i 300 färgvarianter. 
  • Perser katten är tystlåten. Men den är även pigg och glad, men mer stillsam än de flesta andra kattraser.  

(Perser katt) 


(Här är en bild på min katt som jag hade förut. Dock är hon en norsk skogskatt.)